19.2.21

60 päivää


60 päivää banaania facebookilta vuosia vanhasta julkaisusta jonka alunperinkin oli tarkoitus olla humoristinen pläjäys kaverin seinällä. 
Mitä, varsinkin näin korona-aikana, facebook hyötyy tällaisesta sosiaalisesta eristämisestä? Kun kirppistelyt ja muu sosiaalinen toiminta tapahtuu lähinnä somessa ja eritoten facebookissa, mitä hyötyä siitä on että vuosia vanhojen, olkoonkin mauttomien päivitysten takia ihmiseltä katkaistaan tietyt sosiaaliset kontaktit? 

Facebookhan ei anna ihmisten selittää tilannetta mitenkään. En löytänyt mitään mahdollisuutta perustella miksi valitin päätöksestä: en minä kiistä ettäkö kuvaa ei olisi saanut poistaa. Mauton ja huono läppä, myönnän. Vaan haluaisin kovasti kyseenalaistaa että kun facebook antaa estoja näistä päivityksistä niin kuinka aiheellista se on? Yhteisönormeja voidaan muuttaa ja jatkossa aina voi toimia paremmin. Mutta mennyttä? Sitä ei voi. 

En koe olevani some-riippuvainen, mutta näin pienen lapsen äitinä, some-aikakautena covid-19 pandemian mainingeissa se on kuitenkin iso osa arkea. Jaetaan kuulumisia, kommentoidaan päivityksiä, myydään lapsen vanhoja vaatteita ja tavaroita, ostetaan uusia tavaroita. 

Isojen ryhmien ylläpitäjän roolissa ihan suoraan sanottuna vituttaa myös. 2kk poissa pelistä niin johan tuollaiset 20 000 ihmisen ryhmät kärsivät kun yksi ylläpitäjistä puuttuu. Antaisi mokoma alusta edes sen verran armoa että saisi roolituksia jaettua sitten muille ihmisille vaikka mykistäisikin minun ääneni.

Mutta ehkä nyt on hyvä hetki tosiaan aloittaa se elämä ilman facebookkia, sillä näitä Hitler-aiheisia julkaisuja löytyy aika paljon menneisyydestäni. 
Se, että yhteisönormeja on tiukennettu ja tarkennettu, ei tarkoita että ihmiset kykenisivät muuttamaan mennyttä. Kuinka moni käyttäjä edes tietää mistä voi tarkastella tuhansia, vuosia vanhoja julkaisuja, varsinkaan muiden seinille laittamiaan?  Minä en ainakaan. 
Minulla ei ole harmainta haisua miten niitä tulisi etsiä ja poistaa. 
Joten tulen jatkossakin saamaan satunnaisia banneja ja lopulta varmaan poistavat käyttäjätilini toistuvien rikkomusten vuoksi. 

Järkeä? Ei ole. Ei sitten yhtään hiventä.

 

Ei kommentteja: